SOUTĚŽ - Po stopách prostějovské historie (proběhlo)

30.06.2021 12:37

 Po stopách prostějovské historie

Připravili jsme pro vás novou prázdninovou soutěž. Provedeme vás po stopách některých slavných prostějovských rodáků, významných osobností i událostí a pokusíme se ukázat vám Prostějov z trochu jiného úhlu. 

Dozvíte se spoustu zajímavostí z historie našeho města a objevíte jeho skrytá zákoutí. A navíc můžete soutěžit o zajímavé ceny. Soutěž je určena široké veřejnosti.

Vaším úkolem bude navštívit 10 konkrétních míst a správně odpovědět na 10 otázek, které s nimi úzce souvisejí. Odpovědi na všechny otázky zjistíte přímo na místě samém

V knihovně si vyzvedněte soutěžní formulář s mapkou, která vás provede soutěžními místy. O formulář můžete požádat u pultu v čítárně (přízemí) nebo na dospělém oddělení. Formuláře budou k dispozici i v knihovně pro děti a mládež na Vápenici. Nebo si ho můžete stáhnout zde.

Nemusíte mít obavu - všechna místa se nacházejí ve středu města a v jeho blízkém okolí. Můžete je navštívit v jeden den (celá procházka vám nezabere příjemným tempem víc než hodinku) nebo je můžete navštěvovat postupně a úkoly řešit v průběhu prázdnin. Záleží jen na vás.

Pro zájemce máme připravený i seznam zajímavých knih o prostějovské historii, které si můžete vypůjčit (níže v článku).

Vyplněné formuláře odevzdejte v knihovně nejpozději do 31. srpna 2021. Odpovíte-li správně na všechny otázky, budete zařazeni do slosování. Tři vylosovaní výherci získají knižní ceny. Tak neváhejte a vydejte se s námi poznávat Prostějov! 

Tipy na knihy, které si můžete vypůjčit v knihovně. Klikněte na obrázek nebo název knihy a dostanete se do katalogu knihovny.

První díl knihy zachycuje dějiny Prostějova a jeho vývoj od prehistorických počátků až do roku 1848.

Prostějov : dějiny města. 1. Vyd. 1. Prostějov : Město Prostějov, 2000. 279 s.

 

 

Druhý díl vypráví historii města od roku 1848 do roku 1990. Navíc přináší kapitoly o zdejší architektuře, výtvarném umění, literatuře a národopisu.

Prostějov : dějiny města. 2. Vyd. 1. Prostějov : Město Prostějov, 1999. 263 s.

 

Kniha z edice Zmizelá Morava zachycuje slovem i obrazem vývoj a významné proměny města od nejstarších dob do první poloviny 20. stol

BARTKOVÁ, Hana. Prostějov. Vyd. 1. Praha Litomyšl : Paseka, 2007. 62 s., [56] s. obr. příl.

 

Obrazová publikace mapuje historické památky, současnou architekturu i jiné zajímavosti Prostějova a nejbližšího okolí. Texty jsou uvedeny v českém i anglickém jazyce.

KOMÁREK, Petr. Prostějov : Hanácký Jeruzalém. Olomouc : Agriprint, s.r.o, 2017. 299 stran

 

Soubor pohlednic zachycujících starý Prostějov od poslední čtvrtiny 19. století ukazuje proměny města a potěší všechny sběratele pohlednic i zájemce o zmizelý Prostějov.

Prostějov na starých pohlednicích. Vyd. 1. Prostějov : Město Prostějov, 2002. 245 s

 

Sto portrétů – medailonů nabízí vhled do osudů a díla mužů a žen, kteří byli propojeni s Prostějovem a Prostějovskem a svou činností se zapsali i do evropského či mimoevropského dění.

Osobnosti Prostějovska. Vyd. 1. V Prostějově : Klub historický a státovědný, 2012. 221 s.

 

Soupis šedesáti významných stavebních památek města je zároveň příspěvkem k pochopení jeho historie. Obrazový doprovod tvoří dobové i současné fotografie staveb.

BELŠÍK, Ondřej a Jan POSPÍŠIL. Slavné stavby ProstějovaVyd. 1. v jazyce českém. Editor Miroslav CHYTIL. Praha : Foibos, 2009, 231 s.

 

Reprezentativní publikace zachycuje fenomén prostějovské moderní architektury mezi dvěma světovými válkami. Obsahuje řadu dobových i současných fotografií, plánků apod.

CHYTIL, Miroslav. Prostějovská architektura : 1918-1948. Prostějov : Walker reklama, [2014]. 213 s.

 

První část knihy popisuje vznik a rozvoj podnikání na Prostějovsku od počátků do roku 1948. Ve druhé části jsou představeny současné firmy a podnikatelé regionu.

CYDLÍK, Tomáš. Historie a současnost podnikání na Prostějovsku. 1. vyd. Žehušice : Městské knihy, 2009. 255 s.

 

Přehledné zpracování dějin jedné z největších a nejznámějších židovských komunit na Moravě.

KLENOVSKÝ, Jaroslav. Židovské Město v ProstějověVyd. 1. Prostějov : Muzeum Prostějovska, 1997. 63 s.

 

 

Sborník k 90. výročí narození Jiřího Wolkera sestavený ze vzpomínek básníkových přátel a známých.

MAREK, Pavel, ed. Jiří Wolker ve vzpomínkách současníků1. vyd. Praha : Melantrich, 1990. 248 s., [48] s. obr. příl.

 

 

Výbor představuje Jiřího Wolkera především jako básníka. Obsahuje také jeho básně v próze, méně známé deníkové záznamy z roku 1916 a Zápisky z nemoci z roku 1923.

WOLKER, Jiří. Dnešek je jistě nesmírný zázrakVyd. 1. Praha : Protis, 2006. 134 s. Kvadra, sv. 3.

 

Vzpomínková kniha, v níž se Valenta vrací do svého mládí v rodném Prostějově, vzpomíná na studentská léta, na své přátelství s "Jirkou" Wolkrů a na své působení v redakci Lidových novin.

VALENTA, Edvard. Život samé psaní1. vyd. Praha : Symposium, 1970. 158, [2] s. Čeští mistři pera.

 

Informační zdroje použité při tvorbě soutěže: