VIRTUÁLNÍ UNIVERZITA TŘETÍHO VĚKU - přijďte na nezávaznou první hodinu (26. 9.)

22.09.2023 13:15

Jste aktivní senior/ka a rád/a se dozvíte něco nového? Chcete získat nejen nové poznatky, ale i přátele? Pak přijďte vyzkoušet Virtuální Univerzitu třetího věku, která nabízí:

  • zajímavé přednášky podané přístupnou, populárně naučnou formou
  • pravidelná setkávání účastníků stejné generace
  • příjemně strávené dopoledne

V úterý 26. září 2023 v 9.30 hod. v podkrovním sále ve 2. poschodí prostějovské knihovny začíná nový semestr Virtuální Univerzity třetího věku.

Tentokrát na téma: Každodenní život v barokních Čechách a na Moravě. Kurz připravil a přednáší historik prof. PhDr. Jaroslav Čechura, DrSc., autor mnoha populárních publikací o české historii. Mnoho z nich najdete i v naší knihovně – podívejte se ZDE.

Představení tématu přednášek:
„Když se díváme na dějiny určité doby, vždy jakoby podvědomě začínáme u vladařů – králů, císařů či v moderní době prezidentů. Ale české dějiny neměly jen Karla IV., Jana Žižku či Valdštejna. Žily tam generace jakoby „zapomenutých“ prostých lidí, mužů a žen. Ti přece museli mít také své dějiny, své životní příběhy.

Pokud archivy nabídnou dostatek dokumentů, můžeme je studovat se stejným zájmem a úspěchem jako korunované hlavy. A tak tento kurz sleduje každodennost těchto lidí, kteří žili před staletími na českém venkově, a nabízí témata, jež osvětlují život našich předků v celé šíři. Sem patří také kriminalita, sex, životní běh prosté ženy, ale pro severní Moravu také čarodějnické procesy či osobnost s nimi těsně spjatá – H. F. Boblig.

Tato témata prozrazují, že venkovský život nebyl jen o práci, robotě, ale bylo tam mnoho zajímavých příběhů někdejších živých lidí, jejichž osudy mohou přinést jiný pohled na naši minulost. A toto poznání představuje hlavní smysl celého cyklu přednášek.“

Začínáme v úterý 26 září. Budeme se potkávat jednou za 14 dní, vždy v úterý dopoledne v 9.30 hod. v podkrovním sále knihovny ve 2. patře. Upozorňujeme, že kurz je placený (400,- Kč). Přihlášky a další informace získáte na první hodině, která je nezávazná.

Připraveno je 6 lekcí. Tentokrát bude pro splnění všech podmínek absolvování kurzu povinná nejméně 80 % účast na společných setkáních. To znamená, že pokud chcete získat certifikát o úspěšném absolvování kurzu, musíte se zúčastnit minimálně 4 setkání v knihovně.

Společná setkání proběhnou v těchto termínech: 26.9., 10.10., 24.10., 7.11., 21.11., 5.12. 2023

Studovat mohou pouze senioři – tedy osoby důchodového věku. Účastníci kurzu by měli zvládat základy práce na počítači a mít přístup k internetu. Těšíme se na studenty z předchozích semestrů, ale uvítáme i nové zájemce.

Nemusíte se obávat přílišné náročnosti – přednášky jsou tvořené přístupnou, populárně naučnou formou. Chcete-li se dozvědět víc, přijďte si první lekci nezávazně vyzkoušet. Po jejím skončení se rozhodnete, zda budete ve studiu pokračovat.

Těšíme se na vás.