Soutěž s Leonardem

08.01.2020 09:21

Letos uplynulo 500 let od úmrtí jednoho z největších géniů všech dob. Tento úžasný myslitel za svůj život navrhl, nebo zkonstruoval mnoho vynálezů, které předběhly dobu v níž žil o celá staletí a vytvořil umělecká díla, která dodnes fascinují.

Leonardo měl zvídavou mysl a talent na mnoho oborů:  byl malířem, architektem, vědcem, hudebníkem a také nadšeným kuchařem. Proto i jeho vynálezy mají široký záběr. Věda i umění pro Leonarda tvořily jedno. Chtěl poznat svět kolem sebe a chtěl sloužit lidem.

Možná znáte od Leonarda slavný obraz Mona Lisa, nebo Poslední večeři, ale věděli jste, že vynalezl také tank, padák, lodní šroub, létající stroj, vrtačku, skafandr, nebo automatický rožeň na otáčení masa?   

Pro insipraci si přijďte do Knihovny pro děti a mládež, kde jsou pro soutěžící připravené knihy o Leonardovi a jeho vynálezech k prohlédnutí. 

 

POMOZTE NÁM PŘIPOMENOUT  LEONARDŮV OBROVSKÝ TALENT

Jak? Vyberte si jeden z jeho vynálezů, návrhů nebo obrazů a ten zpracujte. Můžete buď namalovat obrázek, nebo třeba vytvořit 3D model. Výběr způsobu a pomůcek necháme na vás, zapojte fantazii jako Leonardo. Ke svému výtvoru přiložte cedulku, kde napíšete, co jste ztvárnili a proč jste si to vybrali (co se vám na tom líbí).

Odevzdávání soutěžních projektů: 1. 11. 2019 - 30. 4. 2020

Výstava nejlepších projektů a hlasování: 6. 5. – 12. 6. 2020

Vyhlášení tří vítězů a ceny poroty: 18. 6. 2020

 

V období od 6. 5. - 12. 6. budou nejlepší soutěžní výtvory vystavené v Knihovně pro děti a mládež. Čtenáři a návštěvníci knihovny mohou pro jednotlivé modely hlasovat

 

Upozorňujeme, že vynález, nebo umělecké dílo, které si soutěžící vybere, musí autorsky pocházet opravdu od Leonarda da Vinciho a být dohledatelné v literatuře o jeho osobě. 

Soutěž je určena dětem do 15 let.

 

Pokud máte doplňující otázky, obraťe se prosím na knihovnice z Knihovny pro děti a mládež. Rády Vám odpovíme a pomůžeme. :)