JOJO a NENE aneb Literární soutěž pro děti s fantazií (proběhlo)

16.03.2021 12:37
Pro naše malé čtenáře (a pro jejich pomocníky - rodiče či prarodiče) jsme připravili novou zábavnou soutěž o zajímavé ceny.
 

Také si rádi s dětmi při čtení knih povídáte? O příběhu, který čtete, o ilustracích v knížkách?  Domýšlíte společně, kudy by se příběh mohl ubírat dál nebo jak by se měla postava v konkrétní situaci zachovat? Vysvětlujete si nová neznámá slova? Vymýšlíte, jaký název by se hodil pro tu či onu kapitolku? Dohledáváte spolu, zda jsou faktické údaje pravdivé? Vzpomínáte na situace, v nichž jste prožili něco podobného jako postavy v knížce?

Věříme, že jste alespoň jednou souhlasně přikývli. Ano? Pak je tato nová literární soutěž pro vás a vaše děti jako stvořená! 
 

PRAVIDLA SOUTĚŽE:


soutěž probíhá: 1. duben - 31. květen 2021

soutěž je pro: děti do 15 let

výherci: 3 vítězné počiny vybere knihovnická porota

vyhlášení výherců:  květen (web a facebook knihovny)

soutěžící budou zařazeni do výběru pokud:

  1. splní soutěžní úkol (viz níže)

  2. dodají výtvor do knihovny v termínu konání soutěže

  3. zanechají na sebe kontakt a tyto údaje:

    • jméno a příjmení
    • věk soutěžícího
    • email a tel. číslo

SOUTĚŽNÍ ÚKOL:

A) Přečtěte si následující ukázku z knihy Ušaté příhody ze Zaječí hůrky:  

„Jojo a Nene měli hlavičky kajícně sklopené, uši svěšené, slzy na krajíčku. Ten veliký a hrůzu budící člověk se najednou zarazil…“

B) Popusťte spolu s dětmi uzdu své fantazii a ponořte se na chvíli do smyšleného světa, v němž potkáte Joja, Neneho, hrůzu budícího velikého člověka a kohokoli dalšího. Popovídejte si o úryvku společně. Kdo jsou Jojo a Nene? Proč jim bylo do breku? Co znamená kát se? Kdo jim naháněl hrůzu? Proč se jim zdál veliký? A proč se zarazil? Co si mohl uvědomit?

C) Zamýšlejte se, fantazírujte - STVOŘTE PŘÍBĚH a doručte nám ho do knihovny. Pamatujte, že nedílnou součástí knížek pro děti jsou i ilustrace. Domyslet můžete také různé doprovodné úkoly. Vítány jsou práce jakéhokoli rozsahu a žánru (básnička, pohádka, komiks apod.) 

Nejen, že spolu s dětmi strávíte příjemné chvíle, ale kdoví, třeba právě váš příběh vybere knihovnická porota a odnesete si z knihovny novou knížku, kterou už nebudete muset vracet. Tři vítězné tvůrčí počiny, zveřejníme v květnu na webu a facebooku knihovny. Těšíme se na vaše nápady! :)

ZAJÍMAVOSTI K TÉMATU:

Kniha, ze které pochází soutěžní úryvek, je součástí edice Čti+, v níž se přímo při čtení mohou děti nechat vést připravenými otázkami, hádankami a úkoly. Ty začínajícím čtenářům a čtenářkám pomáhají textu rozumět a čtení si skutečně užít.
 
Podobná hra s texty patří k metodám kritického myšlení, kterým se děti učí nejen ve školách, ale i v knihovnách. Jejich cílem je naučit děti, jak si poradit s jakýmkoli textem a vedou je k osvojení správných čtenářských strategií. Ukazuje se totiž, že žáci s nízkou úrovní čtenářské gramotnosti čelí mnoha potížím při dalším studiu. V dospělosti pak mohou mít častěji problémy s uplatněním na trhu práce i s obecným zapojením do společnosti. 
 
Na oddělení pro děti a mládež si můžete vypůjčit knihy a pracovní čtenářské listy, které vašim dětem v rozvíjení čtenářské gramotnosti a kritického myšlení pomohou. Zeptejte se našich knihovnic, rády vám doporučí vhodné a zajímavé tituly k vypůjčení a další inspirativní a praktické zdroje (např. www.kritickemysleni.cz).
 
Soutěžní citace pochází z knihy:
LEDVINKOVÁ, Václava. Ušaté příhody ze Zaječí hůrky. 1. vydání. Plzeň: Fraus, 2017. 32 stran. Čti+. ISBN 978-80-7489-366-7.