INFORMACE PRO ČTENÁŘE – změny v systému půjčování od 13. 6. 2022

28.06.2022 15:57

Vážení čtenáři,

od pondělí 13. června 2022 přechází prostějovská knihovna na celosvětově rozšířený knihovní systém Koha. S touto situací se pojí různé změny, a ty nejzásadnější vám chceme představit:

UPOMÍNKY

Největší změny se týkají upomínek. Upomínky se nyní budou počítat spravedlivějším způsobem – za vrácení výpůjčky po termínu zaplatíte 1 Kč za 1 den a 1 dokument. Máte-li tedy půjčené dvě knihy, za zpoždění o tři dny zaplatíte pouze 6 Kč. Naopak deset půjčených knih při zpoždění o deset dní znamená pokutu ve výši rovné stokoruny. Abychom si na tento nový systém upomínek zvykli, budeme zpozdné vybírat až od září.

PŘEDUPOMÍNKA (= podpora pro čtenáře)

Sedm dní před vypršením výpůjční lhůty přijde čtenáři, který zadal e-mailovou adresu, tzv. předupomínka - tedy informace o tom, že se blíží konec výpůjční doby. 

V poslední den výpůjční lhůty je čtenář navíc informován SMSkou a může si výpůjční dobu snadno prodloužit (např. telefonicky nebo on-line, mailem). Tyto služby čtenáře nic nestojí. Nový systém tedy čtenářům pomáhá, aby pokuty za zpozdné nemuseli platit vůbec. 

PRODLUŽOVÁNÍ VÝPŮJČEK

S upomínkami souvisí i změny v prodlužování. Knihy, CD A DVD půjčujeme zpravidla na 31 dní, časopisy na 14 dní. Výpůjční dobu je možné si ještě dvakrát prodloužit

Výpůjčky se ale již neprodlouží automaticky s načtením čtenářského průkazu - o prodloužení je třeba požádat knihovnici, nebo si knihy a další dokumenty prodloužit samostatně přes internet ve svém čtenářském kontu.

REZERVACE

Knihu, která je rezervovaná, lze prodloužit pouze jednou, a to o 21 dní. Po uplynutí této lhůty na ni začnou nabíhat upomínky. 

Koha totiž zastává filozofii, že knížku by neměl blokovat po velmi dlouhou dobu jediný čtenář. Naopak, i ostatní by měli mít možnost si ji v dohledné době vypůjčit. I tato změna je tedy pro poctivé čtenáře výhodou. 

ČTENÁSKÉ KONTO

  • Přístup ke čtenářskému kontu vede buď z webových stránek knihovny www.knihovnapv.cz nebo přímo přes adresu katalog.knihovnapv.cz. Po přihlášení, se kterým vám v knihovně napoprvé rádi pomůžeme, si může čtenář sám z domova přes internet spravovat své konto, vidí své výpůjčky, historii výpůjček i plateb atd.
  • Přihlašovací údaje do svého čtenářského konta (jméno a heslo) je třeba si nechat obnovit. Vaše původní přihlašovací údaje už nebudou funkční. Uživatelské jméno Vám přidělíme v knihovně – bude ve formátu jmeno.prijmeni a o jeho nastavení je třeba požádat. 
  • Heslo si zvolíte sami: v on-line katalogu kliknete na „přihlášení“ vpravo nahoře. Zvolíte možnost „změna hesla“ v tabulce dole. Přihlásíte se přiděleným uživatelským jménem a e-mailovou adresou, kterou jste v knihovně nahlásili jako kontaktní. Na uvedený e-mail Vám přijdou instrukce, jak si nastavit své heslo. Pro přístup ke svému čtenářskému kontu pak budete používat své uživatelské jméno a Vámi nově zvolené heslo.

NOVÝ ONLINE KATALOG

Nový katalog, dostupný z adresy katalog.knihovnapv.cz, bude nabízet nejen obálky knih a jejich hodnocení převzaté z cbdb.cz, ale také tituly podobné těm, které si čtenář vyhledal. 

INFORMACE O VYPŮJČENÝCH DOKUMENTECH

Pokud má čtenář zájem, vytiskneme mu lístek s informacemi o tom, které tituly má půjčené a kdy je třeba je vrátit. Navíc přibyla možnost zasílat tuto informaci, a také informaci o tom, které knihy čtenář vrátil, e-mailem. Pokud si tyto zprávy nepřejete zasílat, informujte prosím pracovníky knihovny. 

*********************************************

Víme, že přijmout změny nebývá snadné. Věříme však, že výše uvedené novinky povedou nakonec ke spokojenosti nás všech (mimo jiné proto, že knihy budou cirkulovat rychleji a dostanou se tak k více čtenářům) a že nám zachováte přízeň. 

Vážení uživatelé knihovny, prosíme vás o trpělivost s možnými problémy, které celý přechod provází a ještě možná pár týdnů provázet budou. Věříme, že až se nám podaří všechny drobnosti vychytat, budeme my i vy s novým systémem spokojeni.

Vaše knihovna