Hledáme tátu, který čte svým dětem (proběhlo)

20.02.2015 13:37

A ne ledajakého tátu - čtenáře. Hledáme rovnou čtoucího tátu roku 2015! Toho nejlepšího a ve čtení nejpilnějšího, aby mohl své město a svoji knihovnu reprezentovat i v krajském kole soutěže, a takového, který hravě zvládne své slavnostní představení při předávání cen Magnesia Litera 2015 v přímém přenosu České televize. Jak takového úžasného tátu poznáme? Jednoduše. Má průkazku do knihovny, kde si půjčuje knížky. Pro sebe, ale hlavně pro své děti. Ví také, že knihovna není jenom o knížkách, ale že se v ní dějí zajímavé akce, které s dětmi aspoň občas navštěvuje. Může to dokonce zajít tak daleko, že s takovými akcemi knihovně sám pomáhá. Nejdůležitější podmínkou však je, že tento tatínek má jedno nebo více nezletilých dětí, které nám na svou duši na psí uši dosvědčí, že jim táta často a rád předčítá. Jste takovým tátou?

Vrozená skromnost vám v tom jistě trochu brání, ale přihlaste se do soutěže. Pomůže to propagovat a rozšířit čtenářství také do ostatních rodin. Můžete tak udělat přímo v knihovně, ať už na oddělení pro dospělé nebo v knihovně pro děti, dále na adrese sluzby@knihovnapv.cz, nebo na telefonu 582 329 662. Neváhejte, táty hodnotíme už v první půlce března. Pokud se nepřihlásíte, možná vás oslovíme sami. O šikovných tátech, kteří knihovnu často navštěvují, totiž dobře víme a nebojíme se je kontaktovat. Pokud i vy o takových tatíncích víte, řekněte nám o nich, pošlete je k nám. Každý přihlášený táta obdrží za svou odvahu odměnu. Pro sebe licenci na online kurz rychlého čtení  Rozečti.se   a pro své děti licenci na Včel ku – individuálního online dětského trenéra čtení.

Průzkumy uvádějí, že více než polovině dětí čte nejčastěji knížku jejich maminka (58%), na druhém místě byla jmenována babička (19%). Tátové se objevili až na úplném chvostu, svým dětem čtou v 16 % případů. Na druhé straně platí, že děti, kterým četli tátové, mají ke čtení velmi pozitivní vztah. Čtením se svým dětem přibližujeme a tátové by měli této příležitosti využívat mnohem častěji.