Velikonoční jarmark vědy a techniky podruhé (proběhlo)

19.02.2017 15:22

 

Společnost Věda a technika na dosah, z.ú. se vrací do Prostějova s akcí, kterou před rokem s nadšením navštívila tisícovka lidí. Spolu s „geniátory“ chce prostějovská knihovna a ZŠ a MŠ Kollárova zábavnou a poučnou formou přiblížit dětem i dospělým některé oblasti vědy. Zaměření bude opět velikonoční.

Ve dvou sálech bude současně probíhat promítání dokumentárních a krátkých filmů z filmového festivalu EKOFILM 2016 s tematikou životního prostředí. Dozvíte se o možnosti zúčastnit se studentské soutěže SciChallenge, určené pro milovníky přírodních věd a techniky od 10 do 20 let. Oživíme tradice, naučíme se plést pomlázku, ale vyzkoušíme si i moderní řemesla např. práci s CNC frézkou nebo 3D tiskárnou. Víte co je to a jak funguje laterna magica? Ne? Máte jedinečnou příležitost se to dozvědět. Na vlastní oči se podíváte na svět přes Google Glass a vyzkoušíte si pokusy s optikou. Vyrobíte si krásný šperk z mastku, nejměkčího kamene na světě. Roztančíme zvuk a čeká nás i spousta chemických experimentů. Ozobot, Sphera, Bee Bot. To jsou jména robotů, se kterými se seznámíte. A pomocí LEGO robota si namalujete kraslici. Že vajíčka jsou jenom k jídlu? Omyl! Můžete se těšit na vaječné pokusy. Zahrát si můžete některou z řady deskových a společenských her. Budeme pro Vás mít přichystanou také dětskou velikonoční herničku, kde si přijdou na své i ti nejmenší geniátoři. Rozjet to můžete i na koloběžce. Venku budou k zapůjčení koloběžky od Kostka Kolobka. A čeká Vás ještě mnoho dalších stánků.

Centrem veškerého dění se stane budova bývalé ZŠ na Husově náměstí, která se otevře v pátek 31.3. i v sobotu 1.4., vždy od 9 do 17 hodin. Během této doby můžete přijít kdykoli, o nic z pestrého programu nepřijdete. Bude zajímavý pro všechny, nejen pro děti a mládež, na své si přijde každý, jistě i dospělí. Vstup je zdarma.