Nové služby v knihovně

30.09.2016 08:23

U příležitosti letošního Týdne knihoven, který probíhá od 3. do 9. října, jsme pro váš připravili nejen tradiční knižní bazar a spoustu zajímavých akcí, ale i dvě nové služby – rodinnou registraci a odkládání knih.

Rodinné čtenářské průkazy

Velmi často se návštěvníci knihovny ptají, jestli mohou využívat služeb knihovny a půjčovat si knihy a časopisy na čtenářský průkaz svého rodinného příslušníka. My jim odpovídáme, že nemohou. Průkaz je nepřenosný a jeho majitel plně zodpovídá za vrácení vypůjčených dokumentů. Nově jim však můžeme nabídnout tzv. rodinnou registraci za zvýhodněný poplatek. Pokud jeden člen rodiny vlastní čtenářský průkaz, jeho rodinný příslušník může získat svoji vlastní registraci za zvýhodněnou cenu 20 Kč na celý rok. Této možnosti mohou využít např. manželé, rodiče, děti a sourozenci (pouze studenti do 26 let). Podmínkou je prokázání stejného trvalého bydliště všech členů rodiny. Bude ustanoven tzv. kmenový čtenář, který zaplatí registrační poplatek v plné výši (to bude vždy ten, kdo má platit nejvyšší registrační poplatek), ostatní členové pak zaplatí jednotnou sníženou cenu 20 Kč. Každý člen rodiny vyplní svoji přihlášku a bude mít svůj vlastní průkaz. Bude také plně zodpovídat za své výpůjčky, za jejich vracení nebo případné prodloužení výpůjční doby.

Odlož knihu 

Spěcháte a chcete si v knihovně jen rychle vyzvednout knihy, které potřebujete a hned odejít? Dnes už do knihovny přijít nestihnete a bojíte se, že do zítřka si vámi vybranou knihu vypůjčí někdo jiný? Pak můžete využít tuto službu a nechat si přichystat knihy podle vlastního výběru. Přes internet si v elektronickém katalogu knihovny můžete v klidu a pohodlí svého domova vyhledat knihy, které potřebujete, a ty, které jsou momentálně volné a jsou v knihovně k dispozici, si můžete nechat odložit. My vám je připravíme k výpůjčnímu pultu a vy si je můžete vyzvednout během následujících dvou pracovních dní. Knihy budou nachystány zpravidla do dvou hodin od objednání, nicméně je vždy nutné počkat na e-mailovou zprávu potvrzující, že jsou požadované knihy připraveny. Tato služba je zatím dostupná pouze v oddělení pro dospělé a je zdarma.

Od 3. do 9. října 2016 probíhá tradiční Týden knihoven. Letos jsme pro vás v rámci této celorepublikové kampaně připravili dvě nová vylepšení – rodinné registrace a novou službu odkládání knih.
 
Rodinné čtenářské průkazy
 
Velmi často se nás návštěvníci knihovny ptají, jestli mohou využívat služeb knihovny a půjčovat si knihy a časopisy na čtenářský průkaz svého rodinného příslušníka. My jim odpovídáme, že nemohou. Čtenářský průkaz je nepřenosný a jeho majitel plně zodpovídá za vrácení vypůjčených dokumentů. Nově jim však můžeme nabídnout tzv. rodinnou registraci za zvýhodněný poplatek. Pokud jeden člen rodiny vlastní čtenářský průkaz, jeho rodinný příslušník může získat svoji vlastní legitimaci za zvýhodněnou cenu 20,- Kč na celý rok. Této možnosti mohou využít např. manželé, rodiče, děti a sourozenci (pouze studenti do 26 let). Podmínkou je prokázat stejné trvalé bydliště všech členů rodiny. Bude ustanoven tzv. kmenový čtenář, který zaplatí registrační poplatek v plné výši (to bude vždy ten, kdo má platit nejvyšší registrační poplatek), ostatní členové pak zaplatí jednotnou sníženou cenu 20,- Kč. Každý člen rodiny vyplní svoji přihlášku a bude mít svůj vlastní čtenářský průkaz. Bude také plně zodpovídat za své výpůjčky, za jejich vracení či případné prodloužení výpůjční doby.
 
Odložení knih
 
Spěcháte a chcete si v knihovně jen rychle vyzvednout knihy, které potřebujete a hned odejít? Dnes už do knihovny přijít nestihnete a bojíte se, že do zítřka si vámi vybranou knihu vypůjčí někdo jiný? Pak můžete využít naši novou službu a nechat si přichystat knihy podle vlastního výběru. Přes internet si v elektronickém katalogu knihovny můžete v klidu a pohodlí svého domova vyhledat knihy, které potřebujete, a ty, které jsou momentálně volné a jsou v knihovně k dispozici, si můžete nechat odložit. My vám je připravíme k výpůjčnímu pultu a vy si je můžete vyzvednout během následujících dvou pracovních dní. Knihy budou nachystány zpravidla do dvou hodin od objednání, nicméně je vždy nutné počkat na e-mailovou zprávu potvrzující, že jsou pro Vás požadované knihy připraveny. Tato služba je zatím dostupná pouze v oddělení pro dospělé a je pro všechny čtenáře zdarma.