Dejte si u knihovny férovou snídani (proběhlo)

17.04.2013 12:26

pár fotek ze snídaně

shrnující článek v Týdeníku Prostějovska

Druhá květnová sobota je na celém světě zasvěcena podpoře fair trade. Fair trade ("férový"obchod") je způsob obchodu dávající drobným pěstitelům, řemeslníkům i zaměstnancům z rozvojových zemí příležitost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Pokud si koupíte fairtradový výrobek, máte jistotu, že za ním nestojí například zneužívání dětské práce, nelidské pracovní podmínky či devastace životního prostředí.

Vloni v ČR svátek dohromady oslavilo na 1800 podporovatelů v 57 městech a obcích. Pod heslem "Pochlub se svou buchtou!" knihovna poprvé pozvala všechny Prostějováky na takzvanou férovou snídani. Sice tenkrát pršelo, ale všichni si užili i piknik uvnitř knihovny. Zveme Vás i letos! Přineste něco dobrého a na oplátku ochutnejte něco od souseda. Fairtradové dobroty se rády kamarádí s těmi lokálními, takže vítané jsou třeba buchty z fair trade kakaa, cukru, biomouky, medu od místního včelaře nebo vajíček od sousedky, domácí chleba namazaný marmeládou z vlastní zahrádky, nebo máslem od místního farmáře s domácími ředkvičkami. Podávat k tomu budeme fair trade kávu, čaj, kakao a samozřejmě také čtivo. ;-)

Letos s námi posnídá i návštěva z daleké Ugandy. Solomon Nkesiga a Annette Akankwasha jsou přímo z míst, odkud se dováží naše káva a kakao a můžou na svojí zahradě za domem trhat kávu ze stromů. Přidá se také pracovnice organizace Nesehnutí, která několikrát navštívila mimo jiné Keňu, Ugandu a Rwandu. Budete se jich moct zeptat na cokoli Vás bude zajímat.

Přidáváme pár užitečných odkazů...
oficiální web akce:  www.ferovasnidane.cz .
stránka prostějovské snídaně
událost na Facebooku (zde pozvěte své přátele)
prodejní místa fair trade výrobků v Prostějově
co s sebou na snídani
recepty na férové buchty

Vezměte rodinu, přátele, deku, dobroty, nějaké to nádobí a udělejte si příjemný férový piknik. Začínáme v 10 hodin.